Turul Cipő Kft.

Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés

Széchenyi Terv Plusz
Sajtóközlemény

A Turul Cipő Kft. környezetbarát gyártástechnológia bevezetéséhez nyert uniós támogatást

2022/05/31

A Széchenyi Terv Plusz keretében valósul meg a Turul Cipő Kft. legújabb fejlesztése. A cipőipari vállalkozás projektje jelentős mennyiségű gépbeszerzés mellett napelemtelepítést, infrastrukturális fejlesztést és a vállalkozás hosszú távú céljait szem előtt tartva képzési és tanácsadási szolgáltatásokat is tartalmaz. A projekt 121,61 millió forint feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg.

Komoly technológiai fejlesztésbe kezdett a Turul Cipő Kft., amelyet európai uniós támogatás segítségével valósíthat meg: a környezetbarát vízbázisú ragasztási technológiára való áttérésnek köszönhetően a jövőben sokkal zöldebb módon készülnek majd a gyomaendrődi vállalkozás által gyártott lábbelik. A projekt megvalósítására a vállalkozás sikeres támogatási kérelmet nyújtott be a GINOP Plusz-1.2.3.-21 kódszámú felhívás keretein belül, amelynek pozitív elbírálásával 121,61 millió forint feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatáshoz jutott. A forrás segítségével komoly technológiai megújulás és új, környezetbarát gyártástechnológia bevezetése válik lehetővé a cég számára, ami tovább növeli a versenyképességét a piacon.

A vállalkozás a projekt során mindkét gyomaendrődi telephelyén fejlesztéseket fog végrehajtani, ennek a géppark frissítésén felül részét képezi többek között napelemtelepítés, fűtéskorszerűsítés, infrastrukturális fejlesztés és képzési, valamint tanácsadási szolgáltatások igénybevétele is. A napelemtelepítésnek köszönhetően a vállalkozás a cipőgyártás során felhasznált nagy mennyiségű energia egy jelentős részét immár megújuló forrásból fogja tudni biztosítani, amely illeszkedik a hosszabb távú célként megjelölt zöld irányba való elmozduláshoz.

A projektről bővebb információt a Turul Cipő Kft. holnapján, a https://turulcipo.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Fekécs Erika
Gazdasági vezető
turul.szervezet@gmail.com
+36 30 300 8202

Széchenyi Terv Plusz

A kedvezményezett neve: Turul Cipő Ipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

A fejlesztés tárgya, célja: A Turul Cipő Kft. kapacitásbővítése és fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 121 610 982 Ft

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A vállalkozás a projekt keretében a lábbeligyártás főtevékenységét kívánja fejleszteni. A tevékenység a vállalkozás legfőbb bevételi forrása, ezért elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés a gyártástechnológia rohamos fejlődése miatt. A projekt egyik legfőbb pontja a környezetbarát vízbázisú ragasztási technológiára való áttérés a cipőgyártás során számos alkalommal felmerülő ragasztási feladatoknál. Ennek érdekében került a projektbe két darab A22 felületragasztó és szárítóállomás és a DV1-es automata szegélyragasztó gép, amelyek vízbázisú ragasztókkal működnek, valamint a kiegészítő munkák elvégzéséhez a 234-es ragasztóaktiváló és a 133 ragasztóaktiváló gépek. A vízbázisú ragasztási technológiára való váltás mellett a projekt alapja az automatizáció, vagyis a géppark olyan irányba történő fejlesztése, ami ugyanakkora humánerőforrás használata mellett növeli a termelékenységet. A fenti ragasztóeszközök ennek a pontnak is megfelelnek, segítségükkel az eddig kézzel végzett feladatok sokkal gyorsabban és sokkal pontosabban kerülnek elvégzésre, így a fentiek mellett a minőség is javul. Az automatizációhoz kapcsolódik a többi megjelölt eszköz is, a Fratelli-Alberti digitális serfelőgépe, a Simac automata varrógépe, valamint az automata szálvágóval szerelt Dürkopp-Adler varrógépek, a programozható MEC-VAL speciális karos cipővarrógép, valamint kapcsolódó feladatok elvégzésére a 270-es PS hővasalógépek, a 237-es szélégetőgép és az 584-es párásítógép.
A projekt része még 8 db laptop beszerzése, ezeket a vállalkozás munkavállalói irodai és tervezési munkákra használnának fel. A székhelyen az anyagmozgatást és a gépjárművel történő ki-bejárást nehezíti, akadályozza a rendkívül rossz minőségű, sérült aszfalt, ahol eső esetén a mélyedésekben, valamint a csatornaelvezető környékén (a belső udvar közepe) felgyülemlik a víz. Ennek megoldására a pályázó megjelölte ezen a terület lebetonozását és kijavítását, mint infrastrukturális fejlesztést.
A pályázó jelentős mennyiségű energiát fogyaszt a gyártási tevékenység során, ezért a projekt része egy nagyméretű napelem telepítése a gyártócsarnokra, amely részben fedezi a szükséges energiaigényt. Ugyanitt sok problémát okoz a gyenge fűtési teljesítmény, ezért a munkakörülmények javítására a pályázó szeretne fűtéskorszerűsítést végrehajtani a projekt keretében.
A projekt része még a hosszú távú sikerességet és növekedést szem előtt tartva egy szakértő cég bevonását is megjelölte, amely szakmai tudásával tudja segíteni a cég fejlődését főtevékenysége tekintetében, és a stratégiai, üzleti felülvizsgálata mellett kockázati tanácsadással, egy részletes üzleti terv készítésével, üzleti modellezéssel, fejlesztési javaslatok kidolgozásával, megvalósíthatósági számításokkal és részletes kapacitástervek készítésével lehet segítségére a tevékenység és a cég további erősítésében, valamint a vállalkozás további fejlesztése okán egy soft skill képzést a projekt része, amellyel a vezetői kompetenciák javulnak a vállalkozásban.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024. 03. 31.